Nincs engedélyezve a javascript.
Viselkedésünk
-20%

Viselkedésünk

Robert Sapolsky több mint egy évtizeden át írta ezt a műfaji korlátokat áthágó, játékszabályokat megváltoztató könyvet, melyben megkísérli az emberi viselkedés okait a lehető legátfogóbban feltérképezni, minden irányból körüljárva azt. Sapolsky történetmesélése magával ragadó, egyúttal következetes belső logikával bír: a viselkedés megjelenésének pillanatában kezdi vizsgálni az ember reakciójára ható tényezőket, majd innen visszafelé lépked az időben, eljutva végül fajunk őstörténetéhez és evolúciós örökségéhez.
Kiindulópontja a cselekvés pillanata, az azzal egy időben zajló agyi folyamatok, majd fokozatosan tágítja a látómezőt. Egy lépést hátrébb lép: vajon milyen hatások érték az illetőt az érzékszervein keresztül? Még egy lépés: vajon milyen hormonok hatottak rá órákkal, napokkal azelőtt? Újabb lépés: vajon az évek során bekövetkezett idegrendszeri változások, illetve a genetikai háttér milyen szerepet játszott a cselekedet végrehajtásában? Végül már nem is hátrébb, hanem egyén feletti szintre lép; a kultúra, az évezredes ökológiai tényezők után egészen a millió éves evolúciós hatóerőkig képes visszanyúlni.
Sapolsky káprázatos kísérlete az emberi viselkedés tudományos bemutatására olyan mély és kínzó kérdésekre próbál választ találni, amelyeket a törzsiség és az idegengyűlölet, a hierarchia és a versengés, az erkölcs és a szabad akarat, a háború és a béke generálnak. A Viselkedésünk bölcs, emberséges, sokszor humoros, rendkívüli írói teljesítmény, egyenesen heroikus mű, amelyből sugárzik a jobbító szándék.
A Viselkedésünk megjelenése óta számtalan elismerést kapott: olyan eltérő tematikájú folyóiratok hívták fel rá olvasóik figyelmét a Nature magazin mellett, mint például az aktuálpolitikai elemző The Wall Street Journal vagy a szépirodalmi kritikákkal foglalkozó Times Literary Suppliment. A könyvet 2017-ben a The Washington Post az év tíz legjobb könyve közé választotta, továbbá a The New York Times kritikusai az év kedvenceként emelték ki, sőt a művet a lap bestsellerként is jegyzi.

(Nincs értékelés)
5 520 Ft
Eredeti ár:
6 900 Ft
Keménytáblás
Előrendelhető
Várható megjelenés:
2021.
Tetszik